Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym – przepis na 6 porcji

Zupa krem z dyni jest idealnym sposobem na ocieplenie coraz zimniejszych jesiennych dni. A także pysznym urozmaiceniem naszej diety. Dodatek mleczka kokosowego i przypraw czyni ją wyjątkowo aromatyczną.

Składniki na zupę krem z dyni:

  • 2 dynie hokkaido (2 kg)
  • 4 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (ok. 50g)
  • 50 g masła (u mnie bez laktozy)
  • 2 kostki eko na bulion
  • 100 g nasion słonecznika
  • 2 kromki chleba (ja użyłam bezglutenowy)
  • puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • sól, pieprz
  • 2 l wody

Wykonanie zupy krem z dyni:

1. Do garnka wlej wodę, dodaj kostki na bulion.
2. Obierz i umyj warzywa (dyni nie odbieraj) i pokrój w średniej wielkości kawałki.
3. Pokrojoną dynię, marchew, cebulę, czosnek i imbir dodaj do wywaru.
4. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
5. W międzyczasie dodaj masło oraz mleczko kokosowe oraz pieprz i sól do smaku.
6. Kiedy wszystko razem się zagotuje, a warzywa będą miękkie, zestaw garnek z ognia i zmiksuj blenderem na krem.
7. Chleb przypiecz w piekarniku i pokrój na małe grzanki.
8. Słonecznik upraż na patelni bez tłuszczu.
9. Wlej porcję zupy do talerza. Podawaj z grzankami, słonecznikiem i łyżką jogurtu (u mnie bez laktozy).

Smacznego!