Zapiekane ciasto naleśnikowe z gruszką – przepis na 2 porcje

Propozycja śniadania na słodko. Modyfikacja standardowych naleśników, wzorowana na przepisie na Dutch Baby. Same ciasto nie jest słodkie, dlatego idealnie pasuje do niego odrobina cukru pudru. 

Składniki na zapiekane ciasto naleśnikowe:

  • 1 banan (120g)
  • 1 gruszka/jabłko/śliwki (130g)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki masła (10g)
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (10g)
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • Cukier puder do posypania

Wykonanie ciasta naleśnikowego:

1. Lekko podgrzej mleko.
2. Masło rozpuść i wysmaruj nim blaszkę lub naczynia, w których będziesz piec.
3. Mleko wlej do miski, wbij jajka, dodaj mąkę, skrobię i proszek do pieczenia oraz 1 dojrzałego banana.
4. Wszystko dokładnie rozmiksuj.
5. Powstałą masę wlej do naczynia lub 2 oddzielnych.
6. Na wierzch połóż pokrojoną gruszkę lub inny owoc.
7. Piecz 30-40 minut w 200°C (sprawdzaj w międzyczasie, czas pieczenia może się lekko zmieniać w zależności od tego w jakim naczyniu pieczesz).
8. Po wyjęciu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem i jedz.

Dodatkowo gotowe ciasto możesz skropić cytryną lub polać roztopionym masłem – to zwiększy kaloryczność potrawy, ale także zmniejszy jej indeks glikemiczny.

Smacznego!