Tortilla bezglutenowa – 2 sztuki

Przed Państwem danie, za którym zatęsknił zapewne każdy, kto przeszedł na dietę bezglutenową. Bardzo prosta w wykonaniu tortilla smażona na patelni bez dodatku tłuszczu. Z dodatkiem warzyw, lekkiego sosu i kurczaka jest bardzo dobrą propozycją na obiad. Jeśli chcesz zrobić to danie w tradycyjnej wersji i użyjesz ,,zwykłej mąki” (pszennej, razowej, pełnoziarnistej) to danie też z pewnością się uda. 

Składniki na tortillę bezglutenową:

  • szklanka mąki (ja użyłam Mix B firmy Schar ale wyjdzie też z mąki pszennej)
  • 80 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie tortilli bezglutenowej:

1. Do miski wsyp mąkę i sól, dodaj olej oraz ciepłą wodę. Wszystko ugniataj do uzyskania plastycznej masy.
2. Ciasto podziel na dwie równe części i rozwałkuj wałkiem (dosyć cienko).
3. Smaż na patelni bez tłuszczu.

Dodaj ulubione dodatki (dowolone warzywa, mięso, sos).

Smacznego!