Pasztet z cukinii

Przepis na danie, które kojarzy mi się z feriami i wakacjami, gdyż wtedy odwiedzałam moją babcię, która jest mistrzynią dań wegetariańskich. Oto moja wersja jej przepisu na pasztet z cukinii, dodatkowo w wersji bezglutenowej. Uwaga! Nie zdąży wystygnąć i już go nie ma. 

Składniki na pasztet z cukinii:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 marchewka
  • 1 cebula biała
  • pęczek natki pietruszki
  • 30 g sera żółtego (u mnie bez laktozy)
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju/oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki mielonego sezamu
  • 1/2 szklanki bułki tartej (ja użyłam kukurydzianej)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie pasztetu z cukinii:

  1. Zetrzyj cukinię na tarce, posól, przełóż ją na sitko i odsącz wodę. 
  2. Odsączoną cukinię włóż do miski. Dodaj startą marchew i cebulę. 
  3. Pokrój drobno natkę pietruszki i dodaj do reszty. Ser potrzyj drobno lub pokroić w cienkie paski. 
  4. Wbij 3 jajka, wszystko wymieszać. Dodaj olej/oliwę, zmielone siemię lniane i sezam oraz bułkę tartą. 
  5. Dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem i solą wedle uznania.
  6. Masę na pasztet wyłóż do dużej keksówki. Posyp sezamem. Piecz około godzinę w 170°C.

Po upieczeniu wystudź i gotowe.

Smacznego!