Ciasto dyniowe na mące owsianej z orzechami włoskimi

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i dodatkowo zdrowego, zrób ciasto dyniowe. Wykonana jest z dużej ilości dyni, z dodatkiem orzechów i mąki owsianej –  jest idealną propozycją na 2 śniadanie lub przeąskę.

Składniki na ciasto dyniowe: 

  • 500 g musu z dyni (około 2 szklanki)
  • 200 g mąki owsianej (2 szklanki)
  • 100g erytrytolu 
  • 3 jajka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g rozgniecionych orzechów włoskich
  • 100 ml oleju rzepakowego

Wykonanie ciasta dyniowego:

 

1. Zetrzyj na tarce (na małych oczkach) wydrążoną dynię, odsącz i odstaw. Można dynię najpierw upiec, ale jeśli korzystasz z dyni hokkaido tak jak ja, wtedy nie musisz.
2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem, stopniowo dodawaj ertrytol/cukier i cukier wanilinowy. Po dokładnym wymieszaniu dodaj żółtka.
3. Miksując na niższych obrotach dodaj stopniowo mąkę, olej, cynamon i proszek do pieczenia.
4. Po wymieszaniu odstaw mikser. Do masy dodaj mus z dyni oraz pokruszone orzechy laskowe, wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
5. Do okrągłej blaszki wyłożonej papierem wlej masę.
6. Piecz około godzinę w 180 stopniach C.

Smacznego!