Dlaczego warto podjąć ze mną współpracę?

Wykształcenie i doświadczenie

Studia licencjackie z dietetyki ukończyłam na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Moja praca licencjacka dotyczyła odpowiedniej diety w przypadku wystąpienia cukrzycy ciążowej.

Studia magisterskie z dietetyki ukończyłam na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Praca magisterska była pracą badawczą o tytule: ,,Ocena jakości życia pacjentów onkologicznych z przetokami odżywczymi’’.

Należę do Fundacji Insulinooporności. Brałam udział w szkoleniach SOIT oraz SOIT PRO (School of insulinresistance therapy), które kończą się egzaminem. Szkolenia mają za zadanie potwierdzić wiedzę w zakresie właściwego prowadzenia pacjentów z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (m.in. insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna).

Dietetyka jest moją pracą, ale również pasją. W czasie poza pracą rozwijam wiedzę na szkoleniach, konferencjach, czytając książki oraz czasopisma branżowe.

Poza własną działalnością, pracuję w klinice w Gdańsku, gdzie zajmuję się różnymi przypadkami medycznymi, które są dużym wyzwaniem, m.in. pacjenci z nowotworami, boreliozą, PANS/PANDAS, chorobami zapalnymi jelit czy z kilkoma jednostkami chorobowymi jednocześnie. Na co dzień współpracuję ze specjalistami, dzięki czemu mogę stale poszerzać swoją wiedzę oraz perspektywę.

Aktualnie jestem w trakcie studiów podyplomowych na kierunku psychodietetyka.

Indywidualne podejście

Większość pacjentów nie ma tylko jednego problemu do rozwiązania lub jednej choroby do poradzenia sobie z nią.
Z tego powodu często zalecenia wzajemnie się wykluczają. Taka sytuacja powoduje, że do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie i tworzę indywidualną dietę oraz zalecenia.

Staram się nie skupiać na produktach, które trzeba wyeliminować. Bardziej na tym co można poprawić, zamienić, dodać do diety. Takie działania mają sprawić aby organizm był lepiej odżywiony i poprawiło się jego funkcjonowanie.

Wraz z wprowadzeniem diety możemy spodziewać się nie tylko spadku masy ciała (jeśli mamy taki zamiar), ale również poprawy samopoczucia, poprawy wyników krwi oraz zmniejszenia dolegliwości.

W trakcie współpracy bardzo ważna jest dla mnie edukacja żywieniowa pacjenta, aby rozumiał dlaczego pewne elementy w diecie zmieniamy oraz żeby w przyszłości z powodzeniem mógł sam komponować właściwą dla siebie dietę. Jestem zwolenniczą wprowadzania zdrowych nawyków na stałe
i tego też uczę pacjentów.

Uwielbiam gotować i tworzyć nowe dania, dlatego nawet przy bardzo skomplikowanych dietach znajduję odpowiednie
i nadal możliwie smaczne dania.

Dietę i zalecenia dopasowuję nie tylko do stanu zdrowia,
ale również do stylu życia, umiejętności oraz preferencji smakowych.
 
 

Z jakimi przypadkami współpracuję?

ZABURZENIA GOSPODARKI WĘGLOWODANOWEJ

Insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna, cukrzyca, cukrzyca ciążowa.

Uczę pacjentów jak samodzielnie komponować posiłki, jakie produkty wybierać, jak zaplanować posiłki w ciągu dnia i pogodzić nowy sposób żywienia z życiem codziennym. Głównymi celami w tych zaburzeniach są: stabilizacja glikemii, zmniejszenie poziomu stężenia insuliny, poprawa parametrów metabolicznych (m.in. profil lipidowy, próby wątrobowe, kwas moczowy), często zmniejszenie masy ciała oraz zapobieganie powikłaniom.

NADWAGA I OTYŁOŚĆ

Nadmierna masa ciała i wynikające z niej następstwa, np. zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2, insulinooporność, zaburzenia lipidowe.

Podczas zmniejszania masy ciała bardzo ważne jest nie traktowanie tego jako głównego celu, ale stawianie na pierwszym miejscu poprawy zdrowia, wprowadzenia nowych nawyków oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób związanych z nadmierną masą ciała. Podczas współpracy uczę pacjentów jak odpowiednio komponować posiłki, jakie produkty wybierać, jak planować zakupy oraz jak sprawić żeby nawyki żywieniowe wprowadzić na stałe. Podczas współpracy z osobami  z nadmierną masą ciała głównymi celami są: wprowadzenie korzystnych dla zdrowia nawyków, poprawa parametrów metabolicznych (wyników), poprawa samopoczucia, zmniejszenie nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego (i nie tylko) oraz zmniejszenie masy ciała.

CHOROBY I ZABURZENIA PRACY JELIT

Zespół przerostu bakteryjnego/grzybiczego w jelicie cienkim (SIBO/SIFO), choroby zapalne jelit (IBD), choroba trzewna (celiakia), zespół jelita drażliwego (IBS).

W tych schorzeniach głównymi celami są: poprawa stanu odżywienia, zmniejszenie nieprzyjemnych objawów (np. zgaga, biegunki, zaparcia, wzdęcia), poprawa wchłaniania składników odżywczych, ogólna poprawa jakości życia, zmniejszenie stanu zapalnego, poprawa funkcjonowania układu pokarmowego, odbudowa zniszczonej śluzówki jelita czy odbudowa prawidłowego mikrobiomu jelitowego.

CHOROBY AUTOIMMUNOLOGICZNE

Hashimoto, choroba Gravesa-Basedova, celiakia, choroby zapalne jelit, cukrzyca typu 1.

Choroby autoimmunologiczne są obecnie bardzo częste. Podczas stosowania diety przy tych chorobach staramy się przede wszystkim: zmniejszyć stan zapalny, uzupełnić niedobory, usunąć czynnik wywołujący zapalenie z diety – jeśli jest znany (np. w przypadku celiakii), poprawić stan odżywienia, ustabilizować masę ciała i parametry metaboliczne.

Należy pamiętać, że w przypadku chorób, które wymagają leczenia farmakologicznego dieta nie jest zamiennikiem, lecz działaniem, które stosujemy razem z przyjmowanymi lekami (jeśli zostały zalecone przez lekarza).

DIETOTERAPIA ZABURZEŃ HORMONALNYCH

Zespół policystycznych jajników (PCOS), hiperandrogenizm, insulinooporność i hiperinsulinemia, choroby tarczycy, zaburzenia miesiączkowania