Fit tiramisu 

Klasyczny włoski deser wykonany w wersji niskokalorycznej. Zamiana serka mascarpone i żółtek z oryginalnego przepisu na serek homogenizowany czyni ten deser wyjątkowo lekkim i dobrym nawet dla osób na diecie redukcyjnej. Biszkopty w wersji bezglutenowej i serek bez laktozy sprawiają, że deser ten będą mogli przygotować nawet najbardziej wymagający konsumenci. 

Składniki na fit tiramisu:

  • 30 g biszkoptów (u mnie bezglutenowe)
  • 300 g serka homogenizowanego (u mnie bez laktozy)
  • 50 g serka mascarpone (u mnie bez laktozy)
  • 2 espresso
  • kakao do posypania
  • aromat

Wykonanie fit tiramisu:

1. Zrób espresso, lekko namocz biszkopty i wyłóż na dno szklanki (po 3 małe sztuki na szklankę).
2. Zmiksuj serki homogenizowane, serek mascarpone i kilka kropel aromatu – ja użyłam rumowego.
3. Wyłóż po 2 łyżki masy do każdej szklanki.
4. Zrób kolejną warstwę z biszkoptów maczanych w kawie.
5. Następnie rozdziel pozostałą masę z serka po równo do szklanek.
6. Na wierzch posyp ciemnym kakao.
7. Włóż na godzinę do lodówki – lepiej smakuje schłodzone.

Smacznego!